Avertizor de integritate
Există situații în care angajați din interiorul sistemului dețin informații despre fapte de corupție, dar ezită să le dezvăluie de teama unor consecințe negative pe care le-ar putea atrage asupra lor. Identitatea furnizorului de informații prin intermediul “avertizorului de integritate” rămâne confidențială atâta timp cât acesta își dorește.
Legislatie
- Legea nr. 361/2022 privind protecția avertizorilor în interes public
- Legea 682/2002, privind protecția martorilor
- Legea 477/2004, privind Codul de conduită a personalului contractual din autoritățile și instituțiile publice
- Legea 161/2003, privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției
- Legea 78/2000, pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție
- Legea 7/2004, privind Codul de conduită a funcționarilor publici
- Legea 50/2007, pentru modificarea si completarea Legii nr. 7/2004 privind Codul de conduită a funcționarilor publici
Completarea Formularului de sesizare al avertizorului și a Declarației privind condițiile în care avertizorul în interes public este protejat și transmiterea acestora la adresa de e-mail: avertizare@ms.ro, fie prin poștă, pe adresa: Ministerul Sănătății, str. Cristian Popișteanu nr. 1-3, sector 1, București, cod poștal 010024.
Plicul va fi sigilat, marcat cu mențiunea ”AVERTIZARE ÎN INTERES PUBLIC”. Datele de identificare a avertizorului NU vor fi trecute pe plic (acestea fiind menționate în cuprinsul documentului și vor fi anonimizate de către persoana/ structura desemnată).
– Depunerea unei avertizări în interes public folosind canalul de comunicare al Agenției Naționale de integritate, accesând link-ul: https://avertizori.integritate.eu